Het huis van werkvermogen beschrijft de duurzame inzetbaarheid van werknemers aan de hand van 7 factoren (4 verdiepingen en 3 omgevingsfactoren).
De 4 verdiepingen van het huis:
Op de begane grond bevindt zich de factor GEZONDHEID.
Gezondheid staat hier als het fundament van een goed werkvermogen. Denk hierbij aan lichamelijke en psychische gezondheid. Ook het sociaal functioneren (het contact met anderen) valt hieronder.
De factor COMPETENTIES bevindt zich op de eerste verdieping.
Het gaat hier om de competenties, kennis en vaardigheden, die nodig zijn voor het uitvoeren van de huidige en toekomstige functie. Het belang van deze verdieping neemt door de trend van snel veranderende arbeidsorganisaties sterk toe.
NORMEN EN WAARDEN vinden we als derde factor op de tweede verdieping. De normen en waarden van werknemers vormen een belangrijk deel van de organisatiecultuur. Het gaat om waardigheid, respect, waardering en rechtvaardigheid, maar ook om binding met de organisatie, motivatie en betrokkenheid. Gemotiveerde en betrokken medewerkers zullen eerder bereid zijn om te leren en zich verder te ontwikkelen (zie eerste verdieping).
De factor WERK staat op de bovenste verdieping. Dit gaat over het werk zelf en alle bijbehorende aspecten ervan. Denk aan werkinhoud, werkomstandigheden en de sociale werkomgeving en organisatie. Het management en de leidinggevenden bevinden zich ook op deze verdieping. Zij nemen een belangrijke positie in, aangezien zij van grote invloed zijn op het werkvermogen.
De drie omgevingsfactoren
Naast de invloed die de verdiepingen van het huis op medewerkers hebben, spelen omgevingsfactoren ook een rol.
Vrienden en familie zijn bijvoorbeeld van invloed op het sociale functioneren van de ‘gezondheid’ maar ook op de ‘normen en waarden’ van een medewerker.
Maatschappelijke factoren zoals bijvoorbeeld de toenemende digitalisering, het politieke landschap, klimaat, hybride werken en cultuur hebben ook invloed op het huis van werkvermogen.
De invloed van de verdiepingen op het werkvermogen is direct. De invloed van de omgevingsfactoren is indirect. Het is belangrijk dat de vier verdiepingen in balans zijn. Iedere verdieping heeft namelijk invloed op de andere verdiepingen. Als alle verdiepingen in balans zijn, is het werkvermogen en dus de duurzame inzetbaarheid van een werknemer goed.
Bij een laag werkvermogen is het verstandig te onderzoeken op welke verdieping het ‘mis’ gaat. Daar waar nodig zullen passende maatregelen getroffen moeten worden. Als dit niet mogelijk is, kan het zijn dat bij een (interne) overstap naar een andere functie het werkvermogen wordt hersteld. De medewerker is dan weer duurzaam inzetbaar.
Organisaties die ervoor zorgen dat hun medewerkers duurzaam inzetbaar zijn, anticiperen tijdig op veranderingen en zijn daardoor flexibel en succesvol.
Meer informatie/advies
Wil je nóg meer weten over Duurzame inzetbaarheid van medewerkers en hoe dit binnen jouw team of organisatie toe te passen? Neem dan contact op met een van onze consultants via tel. 033 – 472 80 87.