Zelfverbinding
Om meer met jezelf in verbinding te komen, worden verantwoordelijkheid, bewustzijn, zelfreflectie en zelfcompassie genoemd. Dit laatste begrip klinkt leuk, en voor sommigen misschien wat zweverig, maar hoe zorg je voor die mildheid richting jezelf?
Bijna altijd komt er wel een moment dat je enorm kunt balen van jezelf. Je maakt een fout, wat zorgt voor veel frustratie en boosheid. Hierin kun je blijven hangen en gevoelens van nooit iets goed te kunnen doen of zelfs waardeloos te zijn kunnen ontstaan of blijven bestaan. Dat is zonde van je energie, want aan een dergelijke frustratie richting jezelf kun je werken! Door in plaats van te oordelen en jezelf te bekritiseren, leren vriendelijk en begripvol te zijn richting jezelf.
Een tool die hierbij gebruikt kan worden is meditatie. Door middel van meditatie leer je niet direct meer zelfcompassie te hebben, het is meer een proces. Positief denken is hierbij het sleutelwoord en door middel van meditatie kan je dit leren. Door positief te gaan denken, word je veerkrachtiger en ben je beter in staat te relativeren. Relativeren helpt je om meer zelfcompassie te hebben, omdat je in staat bent het grotere geheel te zien. Meditatie helpt je om even afstand van je gedachten en alle prikkels te nemen en zo het grotere geheel te kunnen ontdekken.
Een aantal oefeningen om met meditatie aan de slag te gaan:
- Positieve affirmaties in je hoofd herhalen: begin door in een actieve houding te gaan zitten, bijvoorbeeld in kleermakerszit. Focus je op je ademhaling, tel desnoods het aantal ademteugen. Bedenk vervolgens een positief statement en herhaal dit (al dan niet hardop) met gesloten ogen als een soort mantra. Dit helpt meer liefde voor jezelf te krijgen.
- Visualisatie meditatie: ook hier begin je in kleermakerszit en sluit je je ogen. Vervolgens beeld je je in wat je bijvoorbeeld die dag gaat tegenkomen. Cruciaal is het om de situatie zo voor je te zien, zoals jij zou willen dat die verloopt. Vraag jezelf af wat jouw positieve invloed gaat zijn.
- Mindfulness meditatie: dit is een oefening bedoeld om in het hier-en-nu te zijn en te blijven. Het helpt om afstand te nemen van je gedachten: je beschouwt ze van een afstand, zonder erin mee te gaan. Zoals hierboven genoemd, helpt dit om (beter) te relativeren. Beter kunnen relativeren hangt samen met positieve zaken zoals minder stress en zelfcompassie.
De voordelen van zelfcompassie worden ondersteund door uitgebreid wetenschappelijk onderzoek. Een metastudie van Macbeth (2012) laat zien dat meer zelfcompassie samenhangt met minder psychopathologie. Daarnaast laat onderzoek van Neff (2007, 2009) zien dat zelfcompassie samenhangt met diverse positieve uitkomsten zoals: geluk, optimisme, wijsheid, initiatief, minder instabiliteit in eigenwaarde, minder publiek zelfbewustzijn, minder piekeren, minder boosheid, minder sociaal vergelijken en nieuwsgierigheid.
De moeite waard dus, om te werken aan zelfcompassie en zo meer met jezelf in verbinding te komen!